Információ: Dr. Csányi Sándor

                   css@ns.vvt.gau.hu

 

 

© SZIE/GATE VMI 1997-2014

 

Üdvözölünk a SZIE MKK Vadgazda Mérnök (BSc) szak honlapján!

 

 

Ajánld Te is ismerőseidnek a vadgazda mérnök (BSc) szakot !
 

 

A vadgazda mérnök (BSc) szak - rövid bevezetés

Korunk egyik nagy kihívása életünk és környezetünk harmóniájának megteremtése. Világszerte növekszik az igény olyan új szemléletű szakemberek iránt, akik az ember és környezete kapcsolatát szerves egységben látják, akik megfelelő biológiai-, természettudományi és gazdálkodási alapokkal felvértezve képesek mérnöki módon tervezni és vezetni természeti erőforrásaink megőrzését, ésszerű használatát és környezetünk állapotának javítását.

Az elmúlt néhány évtized jelentős felismerése, hogy természeti értékeinket és a biológiai sokféléséget nem lehet csak tiltásokkal megvédeni és megőrizni. A vad élővilág fenntartása, a jövő generációi számára való megőrzése érdekében a vadállományokat és élőhelyeiket sokszor kell valamilyen formában kezelni, az emberi igények kielégítése érdekében hasznosítani, vagy a környezetükben okozott károk megelőzése, elhárítása érdekében szabályozni.

A magyar vadgazdálkodás és vadászat nemzetközileg elismert, és nemzetgazdasági szempontból is értékelhető bevételeket nyújtó ágazat. A terület jövőben is magas szintű eredményeinek szakmai letéteményesei a felsőfokú végzettséggel rendelkező vadgazdálkodási szakemberek, a vadgazda mérnökök. A magyar vadgazdálkodás jóhírének és fejlődésének megőrzése érdekében fontosnak tartjuk, hogy hallgatóink nemzetközi kitekintéssel is rendelkezzenek és támogatjuk, hogy az európai oktatási csereprogramokban is részt vegyenek.

A magyar vadgazdálkodás egyik legfontosabb eredménye az a tudás és ismeretanyag, ami az elmúlt évtizedek során a vadbiológiai kutatások és a vadgazdálkodási gyakorlat eredményeként felhalmozódott. Ezeket az ismereteket kívánjuk a jövő szakembereinek átadni, és azt is reméljük, hogy tudásukat - a magyar szellemi tőkét - nem csupán hazájukban fogják kamatoztatni.

A vadgazda mérnök képzésre az ideális jelentkezők a biológia és a természettudományok iránt érdeklődő, a természetet kedvelő diákok, akik az új gondolatokat, módszereket és ismereteket szívesen fogadják. A kritikus gondolkodás, az önállóság és a természet kihívásainak elfogadása előny.

A vadászati jogszabályok számos munkakör betöltését ilyen végzettséghez kötik. Az EU-csatlakozás kapcsán előtérbe kerültek az agrár-könyezetvédelmi, természetvédelmi és természetmegőrzési kérdések, amik a felkészült vadgazda mérnökök iránti igény növekedését eredményezhetik. A megfelelő nyelvtudással rendelkező végzettek a nemzetközi munkaerőpiacon is helyt tudnak állni.

Honlapunkon a Szent István Egyetem Mezőgazdaság- és Környezettudományi Karának VadVilág Megőrzési Intézetén folyó vadgazda mérnöki képzésről próbálunk minél átfogóbb ismertetést adni. A bal oldali hivatkozásokra kattintva (linkek) az érdeklődők egy-egy témakörről részletesebb ismereteket kapnak. Ezeken kívül érdemes a szövegközi hivatkozásokat is megnézni, amelyek más képzési programjainkról, az intézetben folyó kutatásokról és az itt dolgozó munkatársakról tartalmaznak adatokat.

 

A jelentkezéssel kapcsolatos fontos ismeretek a FELVI honlapon: www.felvi.hu

A felvételi tájékoztató: www.felvi.hu/felveteli

 

A szakra való jelentkezés határideje: 2014. február 15.

 

Tudjuk, hogy mindenre nem gondolhattunk: akik a jelentkezéssel és a felvételivel további tájékoztatást szeretnének kapni, azok nyugodtan küldhetnek e-mailt a Mezőgazdaság- és Környezettudományi Karnak vagy a VadVilág Megőrzési Intézetnek.

Hogyan találom meg? (Térkép)

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Copyright © GATE/SZIE VMI 1997-2014